Hoe kun je de kosten voor catering verminderen?

De cateringkosten voor een evenement kunnen onverwacht hoog oplopen. Afhankelijk van of je de voorkeur geeft aan rustieke of gastronomische catering, kunnen de kosten variëren.

Bij een perfect evenement hoort een heerlijke en hoogwaardige catering. Goede catering gaat altijd gepaard met hogere kosten. Daarom is het belangrijk de cateringprijzen van verschillende aanbieders te vergelijken. Bepaal van tevoren welke eisen aan de catering zullen worden gesteld en welke specialiteiten die moet omvatten. Voor de verantwoordelijke cateraar is het niet alleen belangrijk wat voor soort voedsel er moet worden bereid, maar ook het soort opstelling of het aantal gasten zijn van elementair belang. De verschillen in cateringontwerp zijn enorm, afhankelijk van het soort evenement dat wordt gehouden. Is het een tentoonstelling waar fingerfood en champagne worden geserveerd, zodat de bezoekers ondanks het eten toch mobiel kunnen zijn? Of een evenement op grotere schaal, zoals een bruiloft, waar traditioneel een zittend diner gewenst is?

Lagere cateringkosten door flexibiliteit

De prijzen van de catering variëren onder meer naar gelang het gekozen type catering. Een buffet kost gemiddeld tussen de € 20-60 per persoon, fingerfood daarentegen gemiddeld € 20-35 per persoon. Enerzijds kunnen de cateringkosten worden gedrukt als de evenementenplanner vanaf het begin precies plant wat onmisbaar is en welke gerechten flexibel door de cateraar kunnen worden ingepland. Zodra duidelijk is hoe je de catering voor je evenement voor ogen hebt, kun je aanbieders zoeken en prijzen vergelijken. Als je vroeg met de planning van het evenement begint, kun je het cateringplan aanpassen aan spontane omstandigheden. Met een flexibele planning kun je ook de goedkopere cateraar tegemoet komen. In dat geval kan het buffet afwijken van het oorspronkelijke plan, maar zullen de cateringkosten lager zijn.

Besparen op catering of stress vermijden?

De cateringkosten zo laag mogelijk houden is de wens van elke evenementenplanner. Deze besparingen eisen hun niet-monetaire tol. Als je bijvoorbeeld zelf het eten ophaalt en de vaat na het evenement terugbrengt, bespaar je geld maar moet je wel met stress betalen. Daarom wordt levering en afhaling door de leverancier aanbevolen, ook al verhoogt dit de cateringprijzen. Om dit te compenseren kan bijvoorbeeld een beperkte keuze aan drankjes worden aangeboden.
Het aantal gasten is ook doorslaggevend bij het boeken van de catering. Over het algemeen is het de moeite waard een cateringservice in te schakelen voor ongeveer 10 personen of meer. Hoewel de cateringprijzen stijgen met het aantal gasten, zijn de cateringkosten lager wanneer ze per persoon worden berekend.

Het loont om te vergelijken

Als je de moeite neemt om cateringprijzen te vergelijken, kun je de cateringkosten verlagen. Maar laat je niet misleiden door de vele all-inclusive aanbiedingen. Veel aanbiedingen omvatten vaak alleen het eten en niet de service van de aanbieder. Deze kan dan apart geboekt worden tegen een hoge meerprijs. De keuze aan dranken is ook zeer beperkt bij dergelijke all-inclusive aanbiedingen met lage cateringprijzen. Nadat je een shortlist hebt gemaakt, wordt een testmaaltijd aanbevolen. Alleen op die manier kan de kwaliteit van het voedsel worden gecontroleerd en kan het gewenste menu eventueel worden aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *