Kaatsheuvel

bestellen

Kaatsheuvel staat nationaal bekend om de schoenenindustrie en de turfwinning. Naast de schoenenindustrie en de turfwinning kun je veel verschillende dingen doen in Kaatsheuvel. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant in Kaatsheuvel of aan de Efteling. 

Schoenenindustrie

Er werd een lange tijd veel schoenenfabrieken geopend in Kaatsheuvel. Zo waren er in 1890 ongeveer 134 schoenenfabrieken. Sommige van deze schoenenfabrieken waren thuis bevestigd. Dit waren de kleinere fabrikanten. 134 schoenenfabrieken zijn een stuk meer geweest dan in het overige van Nederland. In Waalwijk waren er maar 49 fabrieken gevestigd. De toenmalige burgemeester vond het grote aantal aan schoenenfabrieken een te groot risico. Hierdoor hebben zij besloten om Natuurpark De Efteling te openen. Door deze grote verandering werd de schoenenindustrie op de achtergrond gezet. In ongeveer 1950 was er alsnog veel schoenproductie. Hierdoor zorgde het kleine dorp voor een vijfde van de schoenproductie in Nederland. 

Restaurant Kaatsheuvel

Turfwinning 

Turf is een vorm van brandstof. Bij turfwinning wordt de veenbodem laag uit de veenderij verwijderd. De turf die hieruit kwam werd dan gebruikt als brandstof. De turf werd belangrijk voor Nederland. Dit komt doordat er steeds minder brandhout was. De turf werd gebruikt voor veel verschillende dingen zoals voor ovens, brouwerijen en kokerijen. Ook werd turf thuis gebruikt. In de 19e eeuw kwam de steenkool. Ondanks dat de steenkool op korte termijn steeds populairder werd in Nederland, werd de turf alsnog thuis gebruikt. Verveningen kwamen op bepaalde plekken in Nederland voor zoals, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant en Limburg. Kaatsheuvel valt onder Noord-Brabant. Kaatsheuvel staat dus ook bekend om de turfwinning. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *