Korianderzaad - Ketoembar gebroken
Tip

Koriander

Zoals bij zoveel kruiden en specerijen is ook het gebruik van koriander al duizenden jaren geleden al gesignaleerd. Aanvankelijk was het geen specerij dat in voedsel werd gebruikt, maar als medicijn. Volken in Azië hadden ontdekt dat het een positief effect had bij mensen die last hadden van ziektes die gerelateerd waren aan de spijsvertering. Pas veel later werd koriander wat meer gebruikt in de voedselbereiding. In Nederland is het een specerij dat nauwelijks bekend is. Ook in het verleden werden er nauwelijks gerechten met koriander gemaakt. In België wordt het vandaag de dag alleen gebruikt als ingrediënt van witbier.

Ketoembar heel

Het plantje

Als plant, een eenjarige uit de familie van de schermbloemen, worden alle delen gebruikt bij de voedselbereiding. Voordat de plant daarvoor geschikt is worden de verschillende plantendelen eerst gedroogd en daarna vermalen tot een poeder. Maar wat dat betreft moet je wel oppassen. Want de vruchten hebben een hele andere smaak dan de bladeren. Van de bladeren wordt gezegd dat ze een zeepsmaak hebben. De gedroogde bladeren doen denken aan peterselie, waar citroen aan is toegevoegd. Als koriander verkeerd wordt gebruikt kan het de smaak van een gerecht volledig verpesten.

Koriander

Koriander in de wereld

In de rest van de wereld wordt koriander veel meer als ingrediënt bij het koken gebruikt dan in de gerechten die traditioneel gezien uit Noord-Europa afkomstig zijn. Met name in het Midden-Oosten, China, Latijns Amerika, Afrika en Zuidoost Azië wordt het veel gebruikt. In Indonesië hebben de vruchten, die tot poeder vermalen zijn zelfs een eigen naam. Dat wordt ketoembar genoemd. Onder die naam is koriander in Nederland verkrijgbaar. Je moet daarvoor wel naar de toko.